6 Ιουνίου 2017

Παρατηρήσεις γύρω από τις φετινές εκλογές στη Φιλοσοφική...

  Στις 24 Μάη, διεξήχθησαν οι φοιτητικές εκλογές και για αυτό το ακαδημαικό έτος στην Φιλοσοφική άλλα και Πανελλαδικά στις υπόλοιπες σχολές. Στο γενικότερο πλαίσιο, οι φοιτητικές εκλογές έλαβαν χώρα σε μία περίοδο όπου μόλις υπογράφηκε 4ο μνημόνιο και καταβαραθρώθηκαν περαιτέρω τα δικαιώματά μας στην εργασία, σε ένα μέλλον με αξιοπρέπεια και σιγουριά και σε μία περίοδο όπου η απογοήτευση και η πεποίθηση ότι οι αγώνες δεν νικούν είναι οι κυρίαρχες αντιλήψεις.

Πιο συγκεκριμένα, στην σχολή μας , η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από μία τεράστια έλλειψη μαζικότητας και ενδιαφέροντος γύρω από φλέγοντα ζητήματα που μας αφορούν όπως είναι η απόσπαση της διδακτικής επάρκειας από τα πτυχία μας καθώς και η μη διανομή συγγραμμάτων σε μία σειρά από τμήματα και η σκληρή εντατικοποίηση της φοιτητικής μας καθημερινότητας σε συνδυασμό με την απειλή του επερχόμενου νομοσχεδίου Γαβρόγλου! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την διεξαγωγή μόνο τριών γενικών συνελεύσεων οι οποίες δυστυχώς δεν μπόρεσαν να κινητοποιήσουν τον φοιτητικό μας σύλλογο, ώστε να διεκδικήσει τα κεκτημένα του.

Υπό αυτές τις συνθήκες ,λοιπόν, ο μεγάλος κερδισμένος των φοιτητικών εκλογών στην Φιλοσοφική ήταν η αποχή καταδεικνύοντας την ματαίωση της νεολαίας με πολύ έντονο τρόπο. Συγκεκριμένα στη Φιλοσοφική ψήφισαν 1140 φοιτητές ενώ πέρυσι 1463. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους για την πτώση της κάλπης και της διαφαινόμενης αποστροφής για τις φοιτητικές εκλογές σε έναν σύλλογο τόσο μεγάλο όσο ο δικός μας.. Παρ'όλα αυτά φέτος στην Φιλοσοφική η ΔΑΠ, η οποία επί 30 χρόνια ήταν πρώτη δύναμη στην σχολή μας “έχασε την σχολή” από την ΠΚΣ/ΚΝΕ/ΜΑΣ, η οποία την “πήρε” και σε ένα βράδυ όπως λέει την έκανε “κόκκινη και ταξική”.

Όσον αφορά την ΔΑΠ, απ'ότι φαίνεται ήταν καιρός πια να απονομιμοποιηθεί στα μάτια του συλλόγου και να καταγράψει μία τόσο μεγάλη πτώση η οποία έχει ξεκινήσει ήδη τα τελευταία 5 χρόνια.Ούτως ή άλλως, το μόνο που κάνει εδώ και τόσα χρόνια για την Φιλοσοφική έιναι να πηγαίνει στην Μύκονο και να ενημερώνει για τις δηλώσεις στο Εύδοξο, αγνοώντας πεισματικά τα οποιαδήποτε άλλα προβλήματα.

Από την άλλη, η επιτυχία της ΠΚΣ στις φετινές εκλογές φαίνεται να μην είναι και τόσο πραγματική καθώς με 20 σχεδόν ψήφους διαφορά από την ΔΑΠ κατάφερε να βγει 1η δύναμη κάτι για το οποίο εδώ και τόσα χρόνια καλούσε τους φοιτητές να την ψηφίσουν “για να αλλάξουν τα πράγματα”.

Έτσι φέτος η Φιλοσοφική από μπλέ έγινε κόκκινη, για εμάς όμως είναι μάλλον μαύρη γιατί ξέρουμε πως οι βλαχοδήμαρχοι της ΔΑΠ και η αγωνιστικότητα της ΚΝΕ αρχίζουν και τελειώνουν στις εκλογές. Ούτως ή άλλως, η ΔΑΠ και η ΚΝΕ είναι αυτές που με συστηματικό τρόπο προσπαθούν να απονεκρώσουν τον φοιτητικό μας σύλλογο και καταλήγουν να μετατρέπουν την διαδικασία των φοιτητικών εκλογών σε μία διαδικασία αντιπαράθεσης κομματικών μηχανισμών και πελατειακών σχέσεων. Με αυτόν τον τρόπο χάνεται το πραγματικό νόημα των φοιτητικών εκλογών και το πολιτικό περιεχόμενο που αυτές μπορούν να έχουν, καθώς και η δυναμική που αυτές θα μπορούσαν να αποκτήσουν.

Εμείς πάλι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε παραμείναμε σχετικά σταθεροί στα εκλογικά μας αποτελέσματα με πτώση μόνο 20 ψήφων και καταφέραμε να μην είμαστε οι μεγάλοι υπαίτιοι της πτώσης της κάλπης των εκλογών όπως η ΠΚΣ και η ΔΑΠ. Βέβαια, δεν καταφέραμε να συμβάλλουμε με αποφασιστικό τρόπο στην συγκράτηση ή και στην μείωση της αποχής αν και αυτό ήταν κάτι το οποίο αποτελούσε για εμάς πρωταρχικό στόχο. Διότι μόνο έτσι θα μπορούσε να υπάρχει ένας μαζικός φοιτητικός σύλλογος ο οποίος θα ήταν και ζωντανός, μάχιμος και έτοιμος να παίρνει θέση και να αποφασίζει. Η μαζικότητα του φοιτητικού μας συλλόγου τον καθιστά άμεσα και πιο ισχυρό και αποτελεσματικό σε σχέση με τις μάχες που η γενιά μας καλείται να δώσει.

Από μεριάς μας, προσπαθήσαμε όλη την χρονιά να στηρίζουμε και να προάγουμε τις συλλογικές διαδικασίες του φοιτητικού μας συλλόγου και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στον βαθμό που αυτό ήταν εφικτό. Για εμάς υπάρχει φοιτητικός σύλλογος και μετά και πριν τις φοιτητικές εκλογές και κύτταρό του είναι οι γενικές συνελεύσεις του, όπου μπορούμε όλοι να εκφραζόμαστε και να αποφασίζουμε ενιαία γύρω από τους προβληματισμούς μας.
Έτσι και φέτος και πέρυσι για να μπορέσουν οι διαδικασίες του συλλόγου να ανασυγκροτηθούν και να είναι προωθητικές για όλους μας, έχουμε αναπτύξει ως Ενωτική Πρωτοβουλία ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ ΕΑΑΚ κοινή δράση με την Αριστερή Ενότητα Φιλοσοφικής σε μία σειρά ζητημάτων. Γιατί είμαστε ενάντια στον κατακερματισμό και την πολυδιάσπαση και σε σκηνές “ενδο-αριστερού εμφυλίου”. Και γιατί απέναντι σε μεγάλα προβλήματα πρέπει να δίνονται και μεγάλες λύσεις και επειδή ούτε είμαστε τέλειοι, ούτε κατέχουμε απόλυτες αλήθειες, μπορούμε και κάνουμε αυτοκριτική για όποια φορά μπορεί να μην ανταποκριθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων.

Εμείς λοιπόν, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στον μαύρο συσχετισμό της σχολής μας και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να παλεύουμε για έναν ζωντανό φοιτητικό σύλλογο με διαδικασίες που να χωράνε όλους μας. Γιατί ο αγώνας μας δεν τελειώνει εδώ! Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ριζοσπαστικά και ενωτικά!