12 Μαΐου 2017

Τρία μνημόνια είναι ήδη πολλά!


Ενώ ήδη 3 μνημόνια έχουν αναμορφώσει την πραγματικότητα στην οποία ζούμε σε μία πραγματική δυστοπία για τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία, σπουδάζουσα και μη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται λίγες μέρες πριν την ψήφιση ενός ακόμα μνημονίου. Του 4ου μνημονίου, που προέκυψε ως “αναγκαίο” στη βάση της τελευταίας αξιολόγησης. Αναγκαίο για την περαιτέρω περικοπή δικαιωμάτων και κοινωνικών κατακτήσεων, έτσι ώστε να “βγουν” προς το παρόν “τα νούμερα” και “να μπορέσει κάποια στιγμή να ανακάμψει η οικονομία και να βγούμε από το μνημονιακό κύκλο”.
Εδώ θα σταθούμε και θα υπογραμμίσουμε μόνο κάποια από τα σημεία του επερχόμενου μνημονίου.
Υποκατώτατος μισθός για τη νεολαία και μείωση του αφορολόγητου.
Αν εστιάσουμε στην κοινωνική κατηγορία της νεολαίας, οι από κοινού επιπτώσεις αυτών των δύο μέτρων είναι καθοριστικές. Από τη μία, η οριστική θεσμοθέτηση του υποκατώτατου μισθού, ορίζει ότι σε έναν εργαζόμενο κάτω των 25 ετών, δεν αξίζει ο ούτως ή άλλως εξευτελιστικά χαμηλός κατώτατος μισθός, αλλά ένας ακόμη χαμηλότερος, της τάξης των 431E.
Η μείωση του αφορολόγητου στα 5.681 ευρώ σημαίνει για τους νέους (και προφανώς όχι μόνο γι αυτούς, όταν με μισθούς πείνας συχνά αμείβονται και οι γονείς μας), ότι αν κανείς με κάποιον τρόπο ξεπερνά για λίγο τα προαναφερθέντα εξευτελιστικά ποσά, θα φορολογείται και το καθαρό εισόδημά του θα καταβυθίζεται σε οριακά επίπεδα φτώχειας. Για όλους εμάς, αυτό δεν αποτελεί κάτι το μακρινό, κάτι που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μετά από πολλά χρόνια, που “ίσως τα πράγματα θα χουν φτιάξει”, αλλά άμεσα, από την πρώτη μέρα που θα αρχίσουμε (αν δεντο κάνουμε ήδη) να εργαζόμαστε.
Πρόκειται για μια πραγματικότητα, που είτε στην καλύτερη, θα καθιστά αδύνατη την οικονομική μας ανεξαρτησία από τις οικογένειές μας, είτε θα ορίζει για εμάς πραγματική αδυναμία αξιοπρεπούς βιοπορισμού και διαβίωσης.
Απελευθέρωση μαζικών απολύσεων
Ενώ, γενικά η ανά πάσα στιγμή απόλυση είναι ένας μπαλτάς που κρέμεται διαρκώς πάνω από το κεφάλι μιας μεγάλης πλειονότητας των εργαζομένων, το μνημόνιο προβλέπει την ακόμα μεγαλύτερη απενοχοποίηση και νομιμοποίηση ενός υποτιθέμενου “δικαιώματος” των εργοδοτών και δη των μεγάλων, να ανακυκλώνουν ανά πάσα στιγμή το εργασιακό δυναμικό τους, ώστε αυτό να μην αναπτύσσει με κανέναν τρόπο διεκδικήσεις (άρα και στοιχειώδη δικαιώματα) ως προς τη σχέση εργασίας. Ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της λογικής είναι ότι πρόσφατα -χωρίς καμία κατά τ' άλλα πρόφαση- 20 εργαζόμενοι των Public, επειδή λάμβαναν 750Ε/μήνα, κρίθηκαν ως υψηλόμισθοι και απολύθηκαν για να αντικατασταθούν από “φθηνότερους”.

Περικοπές επιδομάτων που είναι πραγματικά νευραλγικής σημασίας για την επιβίωση ολόκληρων οικογενειών. Από κοινού και με τη μείωση του αφορολόγητου, ερχόμαστε ενώπιον του μαζικού περάσματος πολλών ακόμα ανθρώπων και οικογενειών από το κατώφλι της εξαθλίωσης, από όπου κι έπειτα η έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σχετικοποιείται και εξαφανίζεται.

Ιδιωτικοποίηση (και στην ουσία ξεπούλημα), ενός μεγάλου μέρους της ΔΕΗ και των εργοστασίων της. Η συγκεκριμένη κίνηση σημαίνει από τη μία κι άλλη απομείωση της δημόσιας περιουσίας για ένα κομμάτι ψωμί καθώς και την περαιτέρω εκχώριση δικαιωμάτων για ένα τόσο ζωτικό για τη χώρα αγαθό σε (αδιαμεσολάβητα πλέον) ιδιωτικά συμφέροντα. Από την άλλη είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, κάτι που όλοι είτε ζούμε μόνοι μας, είτε με τους γονείς μας, καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι σημαίνει.
Απέναντι σε όλα αυτά εμείς σίγουρα δεν μπορούμε να περιμένουμε με δεμένα τα χέρια. Μετά από τόσα χρόνια, γνωρίζουμε ότι κανένα μνημόνιο δεν σήμανε την ανάκαμψη που υποσχόταν. Ο κύκλος των μνημονίων δε θα λυθεί αφ εαυτού του. Κανένα μνημόνιο δεν έρχεται για να μας βγάλει από τα μνημόνια, καμία αγωνία και θέληση δεν έχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, για το καλό της χώρας και πόσο μάλλον του λαού του. Ο κύκλος αυτός μπορεί να σπάσει μόνο από τη δική μας αντίδραση και αντίσταση, Μόνο από τη δική μας θέληση και αποφασιστικότητα να πάνε τα πράγματα αλλιώς.

/Όλες και όλοι να βρεθούμε στην Πανεργατική Απεργία στις 17 Μάη!

/Όλες και όλοι στη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 15/5 στην αιθ.440 στις 12.00!