27 Σεπτεμβρίου 2012

Σαν σήμερα, πριν 71 χρόνια, στις 27 Σεπτέμβρη 1941, ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)

«Ο σημερινός αγώνας του λαού μας στο περιεχόμενό του δεν μπορεί να είναι τίποτ’ άλλο παρά απελευθερωτικός. Πρόκειται να κατακτήσουμε τη λευτεριά μας, να διώξουμε τους ξένους επιδρομείς από τη χώρα μας, να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας στη ζωή και τον πολιτισμό. Πρόκειται ν’ ανοίξουμε το δρόμο για μιαν ελεύτερη, πολιτισμένη κι ευτυχισμένη Ελλάδα. Αυτός είναι ο πρώτος, ο υπέρτατος, ο μόνος σκοπός που μας προβάλλεται σήμερα επιτακτικά όσο ποτέ».
Απόσπασμα από το εγχειρίδιο του Δ. Γληνού "τι είναι και γιατί παλεύει το ΕΑΜ". Ολόκληρο το εγχειρίδιο μπορείτε να το βρείτε εδώ.



Σα σήμερα, πριν 71 χρόνια ιδρύθηκε από το ΚΚΕ και άλλες αριστερές οργανώσεις το ΕΑΜ. Ο ρόλος του πολυποίκιλος και καταλυτικός. Πέρα από τη συμβολή του στην απελεύθερωση της χώρας από τον Ιταλικό και Γερμανικό φασισμό, μέσω του ένοπλου τμήματός του, τον ΕΛΑΣ, πήρε μια σειρά από πρωτοβουλίας για τη διαβίωση του πληθυσμού τα δύσκολα χρόνια της κατοχής. 
Συγκροτημένο ήδη από τον Μάιο 1941, στο πρότυπο των προπολεμικών οργανώσεων του ΚΚΕ Εργατική Βοήθεια και Κοινωνική Αλληλεγγύη, έφτασε το 1944 τα 600.000 μέλη, στη μεγάλη τους πλειονότητα γυναίκες. Στις γραμμές της εντάχθηκαν χιλιάδες γιατροί και κληρικοί, και επίτιμος πρόεδρός της ήταν ο μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ.
Οργάνωσε λαϊκά συσσίτια, σώζοντας από τον θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως παιδιά. Μόνο στην Αθήνα συντηρούσε τις οικογένειες 2.500 εκτελεσμένων και 16.000 διωκόμενων αγωνιστών. Έσωσε από τον θάνατο από πείνα τους 600 φυλακισμένους κομμουνιστές της Ακροναυπλίας. Ίδρυσε 1.253 φαρμακεία, 679 λαϊκά ιατρεία, 90 αναρρωτήρια και 73 νοσοκομεία. Στέγασε 10.103 οικογένειες σε χωριά που έκαψαν οι κατακτητές.
Το έργο της ήταν που ενέπνευσε τον στίχο "Το ΕΑΜ μας έσωσε απ' την πείνα θα μας σώσει κι από τη σκλαβιά". 
Σπουδαία ήταν και η συμβολή του στο ζήτημα της Δημοκρατίας και της Λαϊκής Κυριαρχίας. Ενώ η επίσημη κυβέρνηση είχε στεγαστεί στην Αίγυπτο, μακριά από μια χώρα που στενάζει, το ΕΑΜ προκήρυξε ελεύθερες εκλογές, ώστε να προκύψει η λεγόμενη "κυβέρνηση του βουνού". Στις εκλογές συμμετείχαν εκατομμύρια έλληνες πολίτες, ενώ ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας όπου ψήφισαν γυναίκες.
Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του ΕΑΜ ήταν και η οργάνωση του "θεάτρου του βουνού". Ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες ορεισίβιες περιοχές, ακόμα και σε περιοχές που ακόμα θρηνούσαν ενώ τα αποκαϊδια από τους πρόσφατους βομβαρδισμούς άχνιζαν, ανέβηκαν θεατρικές παραστάσεις για την καλλιέργεια και την ψυχική ανάταση του λαού.
Το ΕΑΜ απέδειξε ότι μόνο ένας παλλαϊκός, αποφασιστικός αγώνας, ο οποίος πηγάζει και διεξάγεται από το λαό ενώ απευθύνεται σε αυτόν, μπορεί να νικήσει ακόμα και τους πιο σκληρούς δυνάστες του. Στην εποχή όπου κάποιες συγκρίσεις είναι προφανείς, αντίστοιχα προφανής είναι η ανάγκη του να ξεσηκωθεί ο λαός με ομοψυχία και συνολικά, στα χνάρια και στα συνθήματα που το ΕΑΜ ενέπνευσε. 
Ακούστε τον ύμνο του ΕΑΜ.