21 Σεπτεμβρίου 2012

Απόφαση Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής 21/09/12

Αποφασίζουμε:

  •         Κλειστή Σχολή Τετάρτη 26/09 και Πέμπτη 27/09.
  •         Συμμετοχή του Φοιτητικού μας Συλλόγου στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 26/09, 10:00 στο Μουσείο.
  •         Συμμετοχή του Φοιτητικού μας Συλλόγου στην κινητοποίηση του συλλόγου μελών ΔΕΠ  την Πέμπτη 27/09 στις 12:00 στα Προπύλαια.
  •         Περιφρούρηση των αποφάσεων του συλλόγου μας.
  •         Ανοιχτός συντονισμός την Τρίτη στις 12.00 μαζί με τον σύλλογο ΔΕΠ και τον σύλλογο των διοικητικών για κοινή συμμετοχή στην απεργία και δημιουργία κοινής πρωτοβουλίας με τα υπόλοιπα αγωνιζόμενα κομμάτια του Πανεπιστημίου.
  •         Να μην χαθεί η εξεταστική του Σεπτεμβρίου.
  •      Να μην εισαχθούν εισοδηματικά κριτήρια στη σίτιση. 

Το πλήρες πλαίσιο:

Πλαίσιο Απόφασης για τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου (21/09/12)
Ενωτική Πρωτοβουλία ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ/ ΕΑΑΚ
           
Ένα χρόνο  μετά από τις κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος, τις 300 καταλήψεις ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου και το μπλοκάρισμα της διαδικασίας των εκλογών των Συμβουλίων, η συγκυβέρνηση ψηφίζει αλλαγές στο νόμο προκειμένου να εξασφαλίσει την εφαρμογή του. Εκφράζοντας το διακαή πόθο των δυνάμεων του κεφαλαίου για την προώθηση, ολοκλήρωση και επέκταση των βασικότερων πτυχών των διακηρύξεων της Μπολόνια, της Ε.Ε και της Τρόικα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μεταρρυθμίσεις που όπου έχει επιχειρηθεί να εφαρμοστούν σε όλη την Ευρώπη, προκάλεσαν την αντίδραση φοιτητών και εκπαιδευτικών.
Η επίθεση από μεριάς συγκυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ συνεχίζεται και σε όλη την κοινωνία με το νέο πακέτο μέτρων των 11.5 δις το οποίο οδηγεί το λαό σε όλο και πιο βάρβαρες θυσίες, βυθίζοντάς μας ακόμη περισσότερο στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση.
                Η Γενική Απεργία της 26ης Σεπτέμβρη θα είναι η απάντηση των εργαζομένων ενάντια στη συνέχιση της επίθεσης που δέχονται τα τελευταία τρία χρόνια! Οι φοιτητές οφείλουν να δώσουν δυναμικό παρόν στις κινητοποιήσεις, να συνενωθούν με το σύνολο των μαχόμενων κομματιών της κοινωνίας και να αγωνιστούν για το μέλλον μιας γενιάς που το κεφάλαιο επιχειρεί να παρακάμψει.

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ
                Η συντονισμένη επίθεση που βιώνει η ελληνική κοινωνία από την κυβέρνηση, την ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ τα τελευταία 3 χρόνια συνεχίζεται  με το νέο πακέτο μέτρων με στόχο την εξοικονόμηση 11,5 δις εις βάρος των εργαζομένων. Η συνταγή είναι πλέον γνωστή: τα μέτρα που συνοδεύουν κάθε δόση πλασάρονται ως η απαραίτητη σανίδα σωτηρίας της χώρας για την παραμονή της στην Ευρωζώνη. Έτσι εκβιάζεται ο λαός να βουλιάζει ολοένα και περισσότερο στην ανεργία και τη φτώχεια προκείμενου το κεφάλαιο να διασφαλίσει τη συνεχή αύξηση των κερδών του.
                Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ συνεχίζοντας την ίδια βάρβαρη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ακολουθεί πιστά τις επιταγές των ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και προχωρά στη διάλυση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους. Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι αν παλαιότερα η παιδεία, η υγεία και τα δημόσια αγαθά  θεωρούνταν δεδομένα δικαιώματα πλέον αποτελούν πολυτέλεια.

Νόμος Διαμαντοπούλου: μέρος 2ο!
Στο νέο πακέτο μέτρων, έπειτα από απαιτήσεις των ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, περιλαμβάνεται η περικοπή του κονδυλίου του υπουργείου παιδείας για τα συγγράμματα, επομένως τα βιβλία του εαρινού εξαμήνου είτε δεν θα δοθούν είτε θα δοθούν με εισοδηματικά κριτήρια! Είναι φανερό ότι το πανεπιστήμιο του μνημονίου δε θα είναι ούτε δημόσιο ούτε δωρεάν, και σίγουρα εκεί κάποιοι από εμάς δε χωράνε.
                Η περσινή εμπειρία, όμως, με τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και την αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας έδειξε ότι μέτρα σαν και αυτά δε μπορούν να βρουν πεδίο εφαρμογής μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Μόνος τρόπος είναι η φίμωση όλων των κομματιών που αγωνίζονται, και η επιβολή διοικήσεων που να είναι διατεθειμένες να εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση επέλεξε να αλλάξει το νόμο, και να επιβάλλει με πιο σκληρό τρόπο την εκλογή των συμβουλίων διοίκησης.
                Σε περίπτωση που οι Πρυτανικές Αρχές εφαρμόζοντας τις αποφάσεις των Φοιτητικών Συλλόγων αρνηθεί να εκλέξει Συμβούλια Διοίκησης τότε προβλέπεται η εκλογή τους μέσω επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου ή ακόμη και απευθείας διορισμός τους από το Υπουργείο.
Με άλλα λόγια, επιχειρείται όχι μόνο το τσάκισμα των φοιτητικών κινητοποιήσεων, ακόμα και με  δοτές διοικήσεις χουντικής εμπνεύσεως. Ουσιαστικά, μιλάμε για μια τρόικα στο εσωτερικό των πανεπιστημίων, που θα εφαρμόζει όλες τις περικοπές που είναι αναγκαίες!
                Άλλωστε, ο βασικός πυρήνας του νόμου παραμένει αναλλοίωτος και σε ίδια κατεύθυνση με αυτή των νέων μέτρων. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι εκλογή των συμβουλίων διοίκησης θα σημάνει για όλους μας:
  • Κατάργηση φοιτητικών παροχών
  • Υποχρηματοδότηση – αξιολόγηση – χρηματοδότηση από ιδιώτες.
  • Δίδακτρα
  • Τσάκισμα των πτυχίων και διάλυση της εργασιακής προοπτικής.
  • Διαγραφή φοιτητών στα ν+2 χρόνια και πειθαρχικές κυρώσεις στα αγωνιζόμενα κομμάτια.

Οι καθηγητές και τα μέλη ΔΕΠ εδώ και δύο εβδομάδες βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρώντας τόσο στις περικοπές των μισθών τους όσο και στις ρυθμίσεις του νέου νόμου, ενάντια στο πλαίσιο που βάζει η ξεπουλημένη ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, που εξυπηρετεί ξεκάθαρα τα συμφέροντα όλων εκείνων των μεγαλοκαθηγητάδων που συμμαχούσαν με το ΥΠ.Παιδείας προκειμένου να εφαρμόζονται οι εκάστοτε αντιδραστικές διατάξεις. Είναι καθήκον μας το επόμενο χρονικό διάστημα να βγούμε στο προσκήνιο, μαζί με τα αγωνιζόμενα κομμάτια της πανεπιστημιακής κοινότητας σε κοινές πρωτοβουλίες συντονισμού, με πρώτο στόχο να μην αφήσουμε κανένα Συμβούλιο Διοίκησης να εκλεγεί, κανένα πανεπιστήμιο να λειτουργεί με το νέο νόμο. Έως τις 25 Οκτώβρη η κυβέρνηση πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι η γενιά μας θα βάλει πλάτη για τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστήμιου. Ότι μπορεί να επιβάλει ένα «πακέτο μέτρων» σύμφωνο με τις ανάγκες της κοινωνίας.

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ!
Γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να ανατραπεί μόνο μέσω των συλλογικών αγώνων των εργαζομένων και της νεολαίας όπως άλλωστε έχει φανεί και στο πρόσφατο παρελθόν με τις επιμέρους κλαδικές νίκες. Με την ενδυνάμωση του κινήματος των εργαζομένων και της νεολαίας, με την ενίσχυση των οργάνων του (πρωτοβάθμια σωματεία, γενικές συνελεύσεις) τα σχέδια του κεφαλαίου μπορούν να ανατραπούν. Η απεργία στις 26 Σεπτέμβρη να γίνει αφετηρία της οργανωμένης και συντονισμένης αντίδρασης όλων των κομματιών της ελληνικής κοινωνίας που αγωνίζονται, με στόχο η αγανάκτηση και η εξαθλίωση του λαού να γίνει ένα τεράστιο κύμα ανατροπής!
                                                                           
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
·Ανατροπή του νόμου-εκτρώματος του Αρβανιτόπουλου μαζί με τις τροπολογίες του. Καμία σκέψη για εφαρμογή του.
·Μπλοκάρισμα των διαδικασιών εκλογής Συμβουλίων Διοίκησης όποτε και όπου κι αν γίνουν.
·Καμία μείωση των φοιτητικών παροχών. Καμία σκέψη για δίδακτρα! Να μην κοπεί κανένα σύγγραμμα! Να μην επιβληθούν εισοδηματικά κριτήρια στη σίτιση.  Καμία επιβολή ενοικίου στις φοιτητικές εστίες.
·Ανατροπή του Μνημονίου και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και κάθε άλλης που θα συνεχίσει τον πόλεμο ενάντιά μας. Ανυπακοή στις κατευθύνσεις ΕΕ-ΔΝΤ σε εκπαίδευση, εργασία, δημοκρατία. Έξω η τρόικα, ρήξη με Ευρώ-ΕΕ. Διαγραφή του χρέους.
·Κατάργηση των ΚΕΣ και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και του συντάγματος. Απόσυρση των νόμων για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.
·Κάτω τα χέρια από το άσυλοαπαιτούμε την πλήρη κατοχύρωσή του, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό.  Όχι στην ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων και των μαχητικών πρακτικών του φοιτητικού κινήματος.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
·Ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό.
·Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους.
·Αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές.
·Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
·Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης. Γενναία αύξηση των συντάξεων και των μισθών. Γενναία μείωση της εργατικής εισφοράς για την ασφάλιση.